7 Şubat 2008 Perşembe

Biltong

Afrika'da geçirdiğim gençlik günlerimden beri biltong benim meze külliyatımın vazgeçilmezlerinden biridir. Pastırma kültürümüz sayesinde kurutulmuş et bize zaten uzak değil. Güney Afrika'nın Hollanda asıllıları tarafından geliştirilen biltong genellikle sığır ve av hayvanlarından yapılır. Nuar bu iş için en uygun kısımdır zaten Felemenkçe bil=kalça, tong=şerit manasına geliyor. Elma sirkesinde terbiye edilen etler daha sonra kaya tuzu,kişniş,kara biber,kahverengi şeker ile ovulup kurutulmak üzere asılır. Güney Afrika'nın iç bölgelerinde soğuk ve kurak geçen kış geceleri en ideal kurutma zamanıdır. Genelde içinin yumuşak olması için güneşte kurutulmaz. Dışı sert içi yumuşak olan biltong 16.yy dan beri Boer'lerin vazgeçilmezlerinden. Ancak bu günlerde biltong dünya çapında tanınır hale gelmeye başladı, bu sebeble gerek kullanılan et cinsi gerekse baharat karışımları yüzünden herkes tarafından bir yere çekilmeye çalışılıyor. Ben eski model biltongu tercih ediyorum. Sen nereden buluyorsun diyorsanız yapması son derece kolay kendim yapıyorum. www.biltongmakers.com gibi sitelerde aradığınız bulabilirsiniz, rakıyla çok iyi gidiyor.

Hiç yorum yok: