9 Şubat 2008 Cumartesi

Fragoli Yabani Çilek Likörü


Yabani çilek benim çocukluğumun pazar müdavimleri arasında idi. Ve tabii ki meşhur Arnavutköy çileği de aslında yabani çilek takımından dı. Artık o kokuyu unutalı o kadar zaman oldu ki sadece bir anı. Fragaria vesca yani yabani çilek, hatırladığım kadarı ile sadece meyve olarak kullanılmaz adeta ilaç olarak görülürdü. Sararmış dişlerimizi beş dakika ağzımızda gezindirdiğimiz çilek ve bir parça karbonat ile ağartırdık. Baharın ilk günlerinde (çileğin ortaya çıktığı zamanlar), genç kızlar bahar güneşinin yanığını yok etmek için yüzlerine sürerlerdi. Malik ve sitrik asit içeren çilek ve hazmı son derece kolay bir meyve olduğu için yaşlılar tarafından pek tutulurdu. Ancak unutmamak lazım bazı bünyelerde de alerji yaptığı kesin. İtalyan Fragoli içerdiği 150 gr yaban çileği ile içmek yerine koklanmak için üretilmiş sanki. Kapağı açar açmaz ortalığı buram buram çilek kokusu sarıyor. Şampanya ile karıştırıldığını duydum. Zırva tek başına enfes. Bizde de mutlaka üretilmeli, hala yaban çileğimizin olduğu yöreler var, iyi bir ihraç kaynağı neden sadece elin İtalyan'ı sebeblensin.

Hiç yorum yok: