21 Şubat 2008 Perşembe

Lapsang Souchong

Çay memleketi olmamıza rağmen halen dünyanın en kötü işlenmiş çaylarını içmeye devam ediyoruz. Oysaki çay üretiminde ve tüketiminde dünyanın sayılı
ülkelerinden biriyiz. Denim boyalı kaçak Suriye çayına (malum Suriye çölleri çay üretimi için ideal) bile alaka gösteren milletim her nedense adam gibi bir çaya hep burun kıvırıyor, iyisine prim vermiyor. Ben genellikle muhtelif Rize çaylarını harmanlamak zorunda kalıyorum. Oysa ki az da olsa içlerinde müthiş çaylar var, her neyse mesele ağız tadı bir defa kötüye alıştımı hep öyle gidiyor. Neyse mesele benim sorunum değil bizim evde çay hakkı ile demlenir. Yabancı bir çay elime geçerse de hakkını veririm. Güzel bir tadı da paylaşmak isterim. Ancak bugüne kadar her kime Lapsang Souchong sundu isem hep aynı tepkiyi aldım 'aa bu çay lastik kokuyor!). Lastik falana koktuğu yok bu halis muhlis en müthiş çaylardan biri. Çin'in Fujian eyaletinde Wuyi dağlarından toplanan bu çay eski zamanlardan beri nemli iklimde kurutulmak amacı ile tütsülenmiş. Çam ve sedir ağırlıklı odun ateşinde elle yuvarlanan yapraklar daha sonra gene ateş üzerinde okside edilirken sürekli reçineli duman içinde kalarak tütsüleniyorlar. Daha sonra bambu tepsilerde kurutulan çayların iri yapraklarının (kırık olmaması gerekiyor) demlenmiş aroması soğuk ve nemli dağ başlarının tütsülenmiş sıcaklığı ile yüklü. Oldukça pahalı olan bu çay bu aralar tekrar popüler olduğundan sahtesi mebzul miktarda. İnanılmaz altın rengi bir liköre sahip bu çaya isteyen burnunu kıvırsın, eşşek hoşaftan ne anlar.

Hiç yorum yok: