27 Şubat 2008 Çarşamba

Lechon

Filipinler mutfağı denilince domuz eti önemli bir yer alıyor, özellikle de lechon. Lechon ismi İspanyol sömürge zamanından kalma, anlamı süt domuzu demek. Yerek Tagalog dilinde lechon kaymaya uğrayarak Litson haline gelmiş. Ancak Cebu adasında 'inasal' olarak isimlendirilen yamak domuz çevirmeden ibaret. Aslen bir kutlama yemeği olan ancak günümüz de hergün bulunabilen lechon'un geçmişi İspanyol istilası öncesine dayanmakta. Tavuk, sığır hatta balıkla yapılsa bile, lechon denilince akla ilk gelen domuz oluyor. Fazla geçkince olmayan domuzlar temizlendikten sonra derileri üzerlerinde kalmak üzere bambu kamışlara geçirilip kömür ateşi üzerine yerleştiriliyorlar. Saatler süren pişirme işlemi sırasında geleneksel olarak bir bez parçası ile üzeri su ve domuz yağı karışımı ile sürekli kaplansada, bu aralar soya sosu dahil birçok başka tad da bu karışıma ekleniyor.

Hiç yorum yok: