28 Temmuz 2008 Pazartesi

Brunost


Brunost Vikingler diyarı Norveç'in kırsalından gelme bir peynir. Brunost kahverengi peynir anlamına gelsede aslen bu gıda maddesini peynir saymak mümkün değil. Zira peyniraltı suyu ile yapılıyor. Gçmiş te pek zengin olmayan Norveç köylüleri peynir sonrası bizde genelde atılan sonrada gıda endüstrisinin ihtiyacı olduğu için ithal edilen peynir altı sularının ısıtılıp suyunun buharlaştırılmasından geri kalanla elde edilen Raudost (kırmızı peynirler )üretim tekniklerine dayanıyor. Buna genelde Mysost deniliyor ve en basit şekilde üretilen brunost da bu. Brunost ise genelde Mysost a krema ve süt katarak pişirilme yöntemiyle üretiliyor, krema ve sütteki laktoz şekeri karamelize olup brunosta hem rengini hemde karakteristik tatlılığını veriyor. Antep pekmezini andıran tadı ve orta yumuşak havası nedeni ile daha çok reçel vs ile yenilen brunost gerçekten çok farklı bir süt mamülü. Prim adı verilen tipinde enaz %30 su olması nedeniyle sürülebilir bir yapısı var, Ekte Geitost hakiki keçi brunost u anlamında ve keçi sütünden yapılıyor,Flotemysost ise peynir altı suyundan yapılan bir kremaya benziyor, Grundbrandsdalsost ise inek sütünden yapılıyor ve en çok tanınanı. Her Norveçli'nin bu konuda kendine özgü bir fikri olduğunu belirteyim, konu üzerinde saatlerce tartışabiliyorlar.

Hiç yorum yok: