18 Temmuz 2008 Cuma

Deniz Böceği


Deniz böceği yada deniz kereviti zaman zaman ukala ve cahil işletmelerde langustin adıyla takdim ediliyor.İş bu deniz kitinlisi şu ithal uzakdoğu karidesleriyle asla kıyaslanmayacak bir lezzet. Akdenizde sadece bizde ve Adriyatikte bulunan bu mahluk teknik olarak Norveç İstakozu (Nephros Norvegicus) adıyla tanınıyor, ayrıca Dublin koyu karidesi (Dublin bay prawn),Scampi (genelde pişirilmiş hali, langoustine olarak da adlandırıldığından kafa karıştırıcı bir durum hasıl oluyor. Eskiden kimsenin yüzüne bakmadığı bu dip hayvanı diğer türlerin özellikle daha yumuşak kabukluların azalması ile kıymete binmiş durumda. Kabuğu oldukça sert ve dikenli olabilen enfes yaratığın irice olanlarının kafa kısmı ve kıskaçlarıda atılmamalı. Taze bulursanız misket limonuyla bir dakika terbiyeleyip çiğ bile yenebilir. Haşlayacaksanız suyunu atmayın balık çorbası için mükemmeldir.

Hiç yorum yok: