25 Temmuz 2008 Cuma

Enginar Yapraklarını Ziyan Etmeyin


Pazarlarda enginar soyucuların ardında kalan dağ gibi yaprakları görünce aklıma eşek hoşaftan ne anlar tekerlemesi geliyor. Enginarın sadece tabağını yemek hastalığı nereden çıktı bilmiyorum ama yaprağını ziyan etmek akıl alır gibi değil. Efendiler, yaprakların dibi etlidir diş ilen sıyırılır, tabak değil yaprak CYNARIN içerir yani şifalı yerlerini atıyorsunuz. Kelleleri limon dilimli tuzlu suda haşlayın yapraklar ayrılır hale gelince çıkartıp servis yapın. Yaprakların diplerini limon/zeytinyağı karışımı, hollandez sosu yada sarımsaklı,hardallı mayoneze daldırıp sıyırın taki ortadaki mor ve sert yapraklara kadar, baktınız dişinize gelmiyor sert mor yaprakları ayıklayıp atın. Sıra geldi tabağın üzerindeki tüylere, elinizle kopartınca emeklerinizin son karşılığı tabak yenmeye hazır, hatta liflerin ardındaki sapı bile yenir bu meretin. Çekirdek çitleme kadar alışkanlık yapar ama ziyanı yok ömür uzatır, safrayı arttırır, karaciğeri temizler. Sizde masaya koca bir leğen koymayı unutmayın kemirilmiş yapraklar için. Sonrada pazara gidip enginar soyanlara bakıp başınızı sallayınca sizinle anlaşmış olacağız

Hiç yorum yok: