25 Temmuz 2008 Cuma

Gök Peynir


Küflü peynirlere oldum olasıya bayılırım. Marketlere bakılırsa bu mavi peynirlerden bir yığın ithal ediliyor demek ki tek bayılan da ben değilim. Şimdi kafamı karıştıran mesele şu, küflü peynirlerin en lezzetlilerinden biri olan hemde yerli gök peynirimizi neden bulamıyoruz? Aptal gibi gök ve roquefort'un çakması Danimarka mavi peyniri satmak ne iştir? İnanılır gibi değil ama işte halimiz. Oysa ki gök peynir yani küflü peynir Konya'nın en güzel yiyeceklerinden biridir. Karapınar, Ereğli, Cihanbeyli taraflarına gidenler bilir bu peynir oraları aslında dünya çapına taşıyacak insanların emeklerine değer verecek bir ürün. Ama nerde? hala ithal hemde çakma (roqefort yada gorgozola olsa hadi bir derece)peynirler rafları süslüyor. Bana bu peyniri satan Danimarka benden peynir almadığı gibi bir de beyaz peyniri çaldı. Neyse ki Ayrancı'yı Güzelleştirme Derneği gibi dernekler bu işe el atmış durumda umarım aklı başında yatırımcılar da bu işe girerler http://www.ayranci.org/foto29_g%C3%B6kpeynir2007.htm , işe girmeden de Fethi Özçelik'in bu konuda ki Gök Peynir adlı kitabınıda okusunlar. İthallerinden neredeyse 1/4 daha ucuza satılan bu peynirler bahar aylarında koyun sütünden yapılıyor, özellikle Divle'de. Bu yüzden oranın peyniri, Berendi'ninkinden pahalı, zira sütler ineklerden geliyor. Yağı alınan sütlerden tuluma yapılan bu peynir daha sonra yörenin mağaralarında küflendirilmeye bırakılıyor. Sonrası nefaset masalı. Yolunuz oralara düşerse mesela Üçharmanlar gibi, eliniz boş dönmeyin. Ben hala ithal Danimarka'lıya takdım, saçmalık, marketimizin alım müdürleri uyuyor mu?

1 yorum:

Levent dedi ki...

bu bilgilendirmeniz için çok teşekkürler, muhakkak tadına bakmaya çalışacağım.