23 Temmuz 2008 Çarşamba

Kipper-Tütsülenmiş Ringa


Kipper yani tütsülenmiş ringa balığı, geçen yüzyılın sonuna kadar Kuzey denizine kıyısı olan ülkelerde fakir fukara yiyeceği olarak oldukça rağbet görüyordu. Ancak 1920 lerde aşırı avlanma sonucu neredeyse soyu tükenecek hale gelen Ringa ucuz olmaktan çıkınca fakir fukara yemeği olmaktanda çıkıverdi. Bir çok yöntemle saklanan ( o zamanlar buzdolabı yoktu malum) ringanın bir saklama yöntemide, kuyruktan başa kadar yarılıp,tuzlanması ile yapılmaktaydı. Tuzlanan balıklar daha sonra sadece tad vermek amacı ile soğuk tütsülenip satılıyordu. Soğuk tütsüleme 35-38 C arası yapıldığından amaç balığı pişirmek değil uzun süre saklayabilmek ve daha sonra pişirmek için yapılırdı.Bu yöntemle hazırlanan ringaya eski Almanca'dan türeyen kipper adı veriliyor.Bir zamanlar özellikle İngiltere'nin balıkçı limanlarında yüzlerce tütsü evi ringa işlemekte ve bunları tüm dünyaya satmaktaydı .Neredeyse tamamen unutulmak üzereyken özellikle Britanya'da tekrar başlayan gurme merakı son kalan tütsücülerin ayakta kalmasını sağlamış durumda. Bizde sadece ansiklopedik olarak bilinsede şaşkınlık içinde rüya tabirine bile konu olduğunu farketmiş bulunuyorum http://www.ruyalar.tv/RuyaTabiri/Ringa-baligi.html . Bizim sularda yaşayan tirsiye benzerliği ve bir nevi akrabalığı olan balıktan ayrıca leziz turşularda yapılıyor. Özellikle Hollanda ve Baltık ülkelerinin bu konuda enfes ürünleri var. http://www.shetlandcatch.com/turkish/june_2005.php adlı sitede kipper olmasada ringa hakkında Türkçe malumat bulmanız mümkün.

Hiç yorum yok: