23 Temmuz 2008 Çarşamba

Lardo di Colonnata

Kaybolmaya yüz tutan eski yiyeceklerden biri de az daha Lardo di Collonata olacaktı. Brükselde ki işgüzar bürokratların müdahalesi sonucu İtalyanların yüzyıllar ötesine dayanan lardo geleneği yok olmak üzereyken halkın sahip çıkması sonucu Brüksel bozguna uğratıldı. Lardo kuzey Toskana bölgesinde yer alan Apua Alplerinde ki Colonnata köyünün bir geleneği. Çok yakınlardaki meşhur Carrara mermer ocaklarında çalışan işçilerin enerji ihtiyacını gidermek için yapılan bir nevi tuzlanmış hayvani yağ olan lardo sadece domuz yağından yapılır. Toskana'ya özgü nesli tehlike altında olan Cinta Senese domuzları 160 kg ye ulaşınca kesilir ve deri altı yağları ayrılır. Carrara mermerinden yapılan Conca veya Conche adı verilen küvetlerin duvarları sarımsakla ovulduktan sonra, baharat,deniz tuzu ve ot karışımı ile ovulan ve kaplanan yağlar doldurulur ve kapatılır. Genellikle serin mağaralarda tutulan Concalar 6 ay sonra açılır ve lardo elde edilir. Sanılan aksine tadı pek tuzlu olmayan lardo, bembeyaz renkte, aromatik ve oldukça lezzetli. Klasik olarak mermer işçileri gibi köy ekmeği üzerine dilimlenen lardonun adına her 25/26 Ağustos tarihlerinde Sagra di Lardo festivali düzenleniyor. Buna benzer bir üründe Aosta vadisinde yapılıyor farkı içine konan biberiye,adaçayı,ardıç olduğundan daha koyu bir aromaya sahip.

Hiç yorum yok: