23 Temmuz 2008 Çarşamba

Mirin


Japon mutfağının vazgeçilmez katkı maddelerinden mirin gördüğüm kadarı ile pirinç şarabı olarak tercüme ediliyor. Mirin, sake gibi ürünler şarap olarak adlandırlamazlar. Yapılış itibarı ile daha çok birayı çağrıştırırlar, pirinç mayalandırılması yöntemi ile elde edilen mirin aslında bir tür sake olarak kabul edilebilir. 500 yıl öncesinde alkollü içki olarak tüketilirken günümüzde yemek yapımında kullanılmaktadır. Tek ayrıcalık otoso adı verilen çeşitli otlarla hazırlanan Japon yeni yılına özgü bir içeceğin içinde kullanılır.
Mochigome pirincine, sake ve miso yapımında da kullanılan komekoji mayası ve bazı türlerinde shochu adı verilen alkollü likör ün katılması ile mayalanma ile elde edilen mirin türlerine göre % 1 ile 14 arası alkol içerir. Genellikle amber sarısı şeffaf bir görüntüsü, şekerden çok farklı bir tatlılığı ve kendine özgü hafif bir aroması vardır.Bu nedenle özellikle balık ızgara gibi Japon yemeklerinde balık kokusunu gidermek için kullanılır. En pahalısı üretimi son derece uzun zaman alan Hon-mirindir, genelde %14 alkol ihtiva eder. En çok kullanılan ise %1 civarında alkolü olan Shin-mirindir. Ancak günümüzde çakma model olan mısır şurubu, tuz bazlı Aji-mirin piyasaya çıkmış bulunuyor. Kesinlikle ne Shin nede Hon mirinin tadını bu üründe bulmak mümkün değil. Izgara et ve balığa parlaklık ve hafif bir tatlılık verdiği için teriyaki gibi yemek türlerinin esas maddesidir. Teriyaki aslen sadece Japon (kesinlikle Çin değil) soya sosu ile mirin karışımı olup, pişirme sırasında fırça ile kat kat sürülmekle yapılır. Şimdilerde hazır ve bulamaç gibi olan teriyaki asla orijinal teriyakinin nefasetini vermez.

Hiç yorum yok: