7 Ağustos 2008 Perşembe

Chorizo


Bizim nasıl sucuğumuz varsa İspanyollar'ında chorizo su var. Aslında bizim sucuktan tek farkı etin domuz olması. Geleneksel sucuğumuz ise bir zamanlar sadece manda etinden yapılırdı, eti yağlı ve yumuşak olduğundan sucuk için ideal bir etti. Sulak havzalarımızı kuruttuk mandaları yedik, şimdiler de ithal sığırdan sucuk adı verilen dehşet verici kahverengi şeylere kaldık. Chorizo aslen La matanza (resmen kıyım/kesim/katliam anlamına geliyor) adı verilen sonbahar yada yerine göre kışın yerel halkın toplanıp hayvan kesimi yaptığı geleneksel eylemden bir ürün. Kışın dayanmayacağı düşünülen hayvanların kışlık yemek haline sokulma organizasyonunda yapılan bir sucuk olan chorizo, bizim sucuk gibi hem baharatlı hemde bir yığın yöresel türü var.

1 yorum:

Levent dedi ki...

Afyon sucukları hala geleneksel, manda dana eti karışımıyla yapılıyor. Nacizane önerim fazla kurumamışlarını tüketmeniz.