7 Ağustos 2008 Perşembe

Yerli Fugu


Aldığım istihbarat neticesinde sonunda artık yerli fugumuzun da olduğunu öğrenmiş bulunuyorum. Fugu balığı yemek Japonların kahramanlık gösterebileceği nadir eylemlerden biri. Karaciğeri,yumurtalıkları ve hatta bazı türlerinde derisinde tetrodotoxin barındıran bu sevimli balık ihtimamla hazırlanmazsa yaratıcınızla biran önce tanışmak için iyi bir fırsat sunuyor. Aslında oldukça saldırgan olan balık tehlikeyle karşılaşınca derisinde barındırdığı dikenlerini dışarı çıkartmak için şiştiğinden balon balığı olarakta anılıyor. Japonlar özel restoranlarda bir kaç yıl eğitim almış ustalar tarafından hazırlanması mecburi olan bu balığa çok rağbet ediyorlar, aslen eti tatsız tuzsuz olan fuguyu yedikten sonra sağ kalmak herhalde onları mutlu ediyor olmalı. Zira bu tetrodotoxin denilen zehir sinirlerin iletişimini durdurduğundan kas felçlerine sebeb oluyor, işin hoş tarafı beyine ulaşmadığından öteki tarafa son derece uyanık ve çaresiz gidiyorsunuz. Genelde zehir 4-24 saat arasında etki ediyor ve bilinen bir antidotu da yok. 24 saati atlatanlar ise genellikle hayatta kalıyorlarmış, hatta söylenilenlere göre fugudan zehirlenenlerin en az üç gün gömülmeden bekletildiği, zağar atlatıp dirilebilir diye. Bu balığın zehirinin kaynağı yemiş olduğu zehir içeren alglar olduğundan Japonya da Utsuki deki çiftliklerde şimdilerde zehirsizide üretiliyor. En kıymetlisi de torafugu yani kaplan fugu, azaldığı için Pasifik de kafeslerde yetiştiriliyor, dedikodulara göre usta şefler torafugunun az biraz zehirini bırakıp dilin, ağzın uyuşmasını sağlıyorlarmış ki bu da herhalde bizim gibi hareketli bir hayatı olmayan Japonlara hoş bir heyecan veriyor olmalı. Şimdi gittikçe nadirleşen bu balık Mersin de ortaya çıktı. Diodon familyasının bu üyesi muhtemelen Kızıldeniz/Süveyş kanalı yolundan bize kadar ulaşmış bulunuyor. Mersin civarı balıkçılarında bulunduğu söylenen (aslında televizyonda gözlerimle gördüm)bu balık umarım bizde de erkeklik kanıtlama vesilesi haline gelmez. Belki de gelir, kimbilir? gerçi sadece yiyeni etkilediğinden üç bira/kartalla otoyolda turlama/mahalle de gazlama dan toplum için daha yararlı bir serserilik şekli olabilir. Ya da Tokyo'da perakende olarak tanesinin 15.000 yen e gittiğini öğrenip ihraç ederiz.

1 yorum:

selahattin_kirim dedi ki...

mersin kumkuyu sahillerinde çok fazla çıkmaya başladı bu balık.tutan oltacılar veya tekneler kedilere atıyorlar ama keyifle dolaşmaya devam ediyor kedicikler.kumkuyu korikos sitesindeki balıkçı murat bunları temizleyip normal balık gibi yiyormuş.bana da cesaret geldi,bu sene ben de deneyeceğim.zaten denizde normal balık kalmadı,bu ise bol çıkıyor.rakımız rezil olmasın maksat.arkadaşlarda yeni bilgiler varsa paylaşmak isterim..selam ve saygılar.