24 Eylül 2008 Çarşamba

Baumkuchen


Almanya birçoğumuzun gözünde gastronomik bir çöle benzesede arada sırada iyi şeylerde çıkıyor. Özellikle Avusturya2dan arakladıkları tatlıları hiç fen sayılmaz. Baumkuchen nam-ı diger odun keki (aslında ağaçda ben böyle söylemeyi tercih ediyorum) yılbaşı sofralarını süsleyen bir tatlı. Evde yapılması alet edevat gerektirdiği için pek kolay olmaya bu kek bizim döner sistemine benzer bir teknolojiye dayanıyor. Cağ döneri yaparmış gibi düşünün yani yatay bir döner tezgahına benzer bir sistemle pişiriliyor. Hazırlanan hamur bir fırça ile direğin etrafına geçirilmiş sonradan atılan karton bir göbeğe sürekli olarak sürülüyor. Bu sırada devamlı dönen göbek sayesinde hamur bir daire şeklinde ve eşit olarak pişiyor. Pişen her katın üzerine tekrar hamur sürülüyor. Yapanların maharet ve geleneğine göre katların ve kekin inceliği farklılık gösteriyor. Biten kek çeşitli malzemelerle (ganaj/şeker vs) kaplandığı gibi kaplamasızda satılıyor. Bu arada Japonyada da bu kekin bir versiyonu var , resimde görülen odunkeki Japonyada sanporoku adıyla satılıyor. Bende deneysever bir dönerciyi ikna edebilirsem bu keki döner tezgahında denemek isterim.

Hiç yorum yok: