27 Eylül 2008 Cumartesi

Hurma


Hurma ağacının (phoenix dactylifera)anayurdu muhtemelen Kuzey Afrika, öte yandan uzakdoğu kaynaklı olduğu da düşünülüyor. Herne kaynaklı olursa olsun hurma olmadan ortadoğu diye adlandırılan coğrafyada hayat oldukça zor olurdu. Çöl ikliminde bu kadar besleyici başka bir meyve bulmak neredeyse imkansız. 100 gram taze hurma günlük c vitaminini rahatlıkla karşılayabiliyor. 25-30 metreye ulaşan ağaçlar dişi yada erkek olabiliyor, biraz incir gibiler. Biz nedense ramazan dışında tüketmiyoruz, oysaki ülkemizdede yetiştirebilir ve yıl boyu tüketebiliriz. Hurma aynı zamanda tarih boyunca kutsal sayılmış bir meyva, 2005 yılında İsrail de yapılan bir kazıda bulunan bir hurma çekirdeği filizlendirilip ağaç boyuna getirilmiş. Çekirdeğin en az 2000 yıllık ve neredeyse 1900 yıldır türü tükenmiş bir hurmaya ait olduğu sanılıyor. Bizde tazesini bulmak neredeyse imkansız, dünyanın her yerinden ithal ediyoruz ancak eskiden Hurma dünyanın hala en büyük üreticisi olan Irak'tan yani eskilerin dediği gibi Bağdat'tan gelirdi. Günümüzde yavaş yavaş ABD,Tunus ve hatta İsrail hurmaları piyasayı ele geçiriyor. Aldığımız hurmanın çoğu deglet nur tipi, bu biraz kuru ve dayanıklı bir hurma türü ancak pek tatlı sayılmaz..50 ye yekın hurma türü var. Dene dene bitmez hele mecul yemediyseniz hurma yedim demeyin. Suriye de cellab denilen gülsulu bir içecek hazırlanan hurma Hindistanda ise ağacın öz suyundan elde edilen cageri denilen şeker üretimi için kullanılıyor.

Hiç yorum yok: