23 Eylül 2008 Salı

''Kobay'' And Dağlarının Nefis ve Şirin Yaratığı


Biz kobay ismini tıbbi deneylerde kullanılan ama çoğumuzun görmediği bir hayvan olarak biliriz. Şimdiler de bu lezzet yumaklarını hayvan satan dükkanlarda talaşların arasında yumulmuş tüylü ve sevimli yaratıklar olarak bulmak mümkün. Ancak And dağlarına özgü bu kemirgen Peru ve Bolivya'nın en önemli besin kaynaklarından biri. Yüzyıllardır evcilleştirilmiş bu hayvanın artık doğada yabani türleri kalmamış durumda yani yabani kobay diye bir şey artık yok. Evlerde ortalıkta ayak altında dolaşan arada sırada da tabakları şenlendiren kobaylar cuy (kuy) adıyla biliniyor. Çok çabuk üreyen, kalabalık ortamlarda yetiştirilebilen ve sebze artıkları gibi mutfak fazlalıklarıyla beslenen bu hayvanlar olmasaydı And dağlarının nüfusunu besliyecek başka protein kaynağı bulmak kolay kolay mümkün olmazdı. Protein bakımından zengin kolestrol ve yağı düşük kobay eti ayrıca kültürün vazgeçilmez bir parçası. Chactado yada frito adıyla anılan kızartması oldukça müthiş, çocuğunuza ev hayvanı diye almayın kendinize saklayın.

Hiç yorum yok: