24 Eylül 2008 Çarşamba

Melton Mowbray Pork Pie


Stilton peynirinden bahsederken Melton Mowbray'den bahsetmiştim, peynirin adını Stilton'a kaptırmalarına rağmen meşhur hamur işlerinin ismini korumayı becermişler. Melton Mowbray pork pie adından da anlaşılacağı gibi domuz etiyle yapılan bir hamur işi. Yapımı oldukça zahmetli olan ve bir yığın taklidi olan pork pie esas olarak yağlı hamurdan yapılıyor. İçine el kıyması pişmiş domuz eti ve saf tuz / karabiber eklendikten sonra pişiriliyor. Fırından alınan hamur işinin içinde harcı çektiğinden boşluklar açılıyor (pork pie) soğutulduktan sonra üzerine delik açılıp içine kemik ve paçadan elde edilen jelatini bol et suyu ilave edilip jelatinin donması bekleniyor. Bu sayede içi tamamen harç ve jelatinle sıkışıyor. Genellikle oda sıcaklığında servis edilen pork pie kesildiğinde jöle durumdaki etsuyu ve et paçacıkları ile neredeyse kompakt bir durumda oluyor. Kökeninin hakkında ipuçları veren bu durum geçmişte yolluk olarak icat edildiğini ortaya koyuyor.

Hiç yorum yok: