26 Eylül 2008 Cuma

Morbier Peyniri


Morbier peyniri Fransa'nın Franche-Comté bölgesindeki Morbier köyünden kaynaklanıyor. Kalın ve yenilmeyen kabuğun altında krem rengi ve yarı sert bir peynir var. Orijinali pastörize edilmemiş tam yağlı inek peynirinden yapılırmış, şimdilerde ise pastörize süt kullanılıyor. Geçmişte hayvanları yeterince süt vermediğinden mayalanmış peynir bozulmasın diye kalıba dökülüp üstüne kül ekilip ertesi günkü sütle takviye edildiğinden ortasında tatsız bir kül katmanı bulunur. Bu günlerde süt fazlasıyla bulunsada gelenek sürdürülüyor. Tadı muhteşem olsada bir kışla dolusu eratla askerlik yapıp yatakhanede asker çorabı kokusu koklamamış olanlara ters gelebilen bir aroması var. Onun dışında enfes bir peynir.

Hiç yorum yok: