24 Eylül 2008 Çarşamba

Stilton Peyniri


Mavi peynir de denilen küflü peynirgiller familyasından Stilton peyniri, İngiltere'nin Cambridgeshire bölgesinde yer alan Stilton'dan adını alıyor, ancak peynirin aslı Melton Mowbray adlı başka bir yer. Melton Mowbray maalesef bugünlerde sadece domuz etinden yapılan hamurişi ile anılıyor. Stilton peyniri AB nin yüzünden bugünlerde çok sıkı denetima altında ve sadece bir kaç mandırada üretiliyor. Peynir mayalanmadan önce süt artık pastörize edildiğinden işin meraklıları tarafından eskisi gibi kabul görmesede noel yemeklerinde sunumu moda haline geldiğinden tüketimi artmış durumda. Mayadan sonra bastırılmayan peynir yuvarlak kaplarda şekil aldırılıp kurutulmaya bırakılıyor bu esnada kalın bir kabuk oluşuyor ve bu kabuk stitonun yenmeyen tek kısmı. İçine mavi küf damarları açan penicillium roqueforti mantarı eklenenler küflü peynir kategorisine girdiğinden literatürde bu tür Stilton, blue yani mavi Stilton olarak küfsüz olanı ise white yani beyaz Stilton olarak adlandırılıyor.

1 yorum:

beste dedi ki...

bak ben bu peynire de bayilirim. Londra'da bir suru insan ayni evde kalirken, hepimiz ogrenciyiz ama calisan bir fransiz vardi. Buzdolabini da paylasirdik, onun rafi hep Harrods'dan alinmis stilton'larla dolu olurdu. Bir gun bize isterseniz yiyebilirsiniz dedi, bizde Seda ile utanmadan hepsini yedik. Nede olsa ogrenciyiz para kisitli alamiyoruz boyle seyler. Adam bir daha buzdolabina birsey koymadi!