26 Eylül 2008 Cuma

Trança


Trança balığı genellikle Ege ve Akdenizde bulunan bir balık olarak tanınsada eskiden Marmara da da çıkıyordu. Ancak uzun yıllardır ne gördüm ne de görenini biliyorum. Kışın derinlere dalan bu balık genellikle şiş olarak yapılırdı, İzmir de Erol'un yeri gibi restoranlarda çok bulunurdu ama zamanla İstanbul'da ki kalkan ekolü gibi hava atma yemeği haline geldi. Kaldı ki güneyde artan turizm ve fazla av yüzünden balıkların yaşlanıp irileşememesi nedeniyle öyle şiş çıkacak hayvanı bulmakda nadiriyattan oldu. Bodrum etrafında Fangri adıyla tanındığı iddiası varsada doğru değil, zira fangri ile aynı familya olsada fangri- sparus pagrus olup trança- pagrus ehrenbergi olarak tanımlanır. Herneyse buldunuz, temizlediniz ama mutlaka biraz tuz, karabiber,defneyle ovup okşayın sonra fırında gönlünü alırsınız.

Hiç yorum yok: