25 Eylül 2008 Perşembe

Turunç Reçeli


Geçenlerde televizyonu şenlendiren eli doktor eldivenli şaklabanlardan biri acı yada sevil portakalı marmelatından bahsediyordu. Televizyona çıkmak için cehalet sınavından başarı ile geçen bu dallamalar hakikaten sıkıcı olmaya başladılar. İki frenkçe kelam edip internete asılarak akıllarınca tercüme yapıyorlar. Türkiyede acı portakal veya sevil portakalı yoktur, biz ona turunç deriz! Sevil berberini kabul etsemde yuh demeden duramıyorum. Turunç (citrus aurantium) ülkemizde endemiktir nerden çıktı sevil portakalı diyebilirsiniz. Gayet basit zira Britanyalılar turunç meyvasını portakal sandıklarından vede Sevil'den (futbol yorumcularına da bir iki kelam Sevilla diye bir yer bizce yoktur orası Sevil dir, teyzenin kızından bahsetmiyorum İspanya da bir kent 5 harfli!) ithal edip marmalade diye reçel yaptıkları için İngilizce literatürde öyle yazar. Şimdi sayın salak sürüsü önce marmelat la reçelin farkını öğrenin 1-Reçel meyve tanesi içerir 2-Marmelat ise meyve püresinden olur. Gelelim Aci sevilla marmelatlı reçeline. Onun adı TURUNÇ REÇELİ dir! Bimiyorsanız öğrenin sorun, Adana sokaklarına dikilen olmamış turunçları kopartıp kemiren bu acımış lenğ diye atan iki ayaklılardan hiç farkınız yok.

Hiç yorum yok: