27 Eylül 2008 Cumartesi

Yaban Havucu / Ak havuç


Memlektimize özgü olupda bizden başka herkesin bilidği sebzelerden biri de Akhavuç. Pastinica sativa olarak tanımlanan akhavuç aynen adıldan anlaşılacağı gibi havuç ailesinden, ancak içerdiği vitamin ve mineral oranı havucun neredeyse iki katı yani kesinlikle daha besleyici. Öte yandan oldukça lifli olduğundan sıkıntısı olana tavsiye edilir. Akhavuç oldukça fazlada şeker içeriyor, tadı ve kendine özgü bir kokusu var. Ancak don yemeden bu tadı nedense vermiyor. Kahramanmaraş tan Kırklarelin'e yaygın olmasına rağmen nedense ticari ölçekte üretim pek yok. Güneyde ekilenler biraz küçük nedense soğuk yerlerde daha bir büyüyor ve lezzetleniyor. Kuzey Avrupa'da oldukça yaygın olan bu kökü Romalıların taşıdığı sanılıyor, zaten patates Güney Amerika'dan gelmeden önce bu taraflarda patatesin yerini gölevez ve havuç alıyordu. Yanlız karıştırılan bir husus varki havucunda eski türlerinde beyaz ve mor/kırmız (şalgam suyu yapılan) olduğundan akhavuç sanmak mümkün. Akkahuç biraz ele alındığında şeker pancarı hissi verir, fazla sulu değildir. Aman yabanisini aramaya kalkmayın zira baldıran otuna benzediğinden mevlanıza pek de hoş olmayan bir şekilde kavuşabilirsiniz. Akhavuç her türlü pişer ancak benim favorim kazyağında fırını anlatılacak gibi değil. E madem bu kadar iyi neden bulunmuyor diyorsanız, bende aynı soruyu kendime soruyorum.

Hiç yorum yok: