25 Eylül 2008 Perşembe

Zencefil Birası


Zencefil birası aslında bildiğimiz bira tarifine pek uymasa da, mayalanma sayesinde üretildiğinden sanırım geçmişte bu adı almış. 18. yüzyıl Britanyasında taze zencefil kolonilerden ülkeye gelmeye başlayınca ortaya çıkan bu içki geçen yüzyılın başına kadar Britanya sömürgeleri ve Amerika'nın en çok tüketilen içeceklerinden biri olarak kabul ediliyor. Aslında bu günlerde çoğunlukla alkolsüz olarak satılmasına rağmen geçmişinde mayalanma ile üretim yapıldığından alkol oranı %10 lara kadar ulaşıyormuş. Hala alkollü üretim az da olsa var ancak günümüzde daha çok alkolsüz meşrubat olarak tanınıyor. Esası taze zencefil, şeker ve zencefil birası mayası olarak tabir edilen bir mantardan elde ediliyor. Zencefil birası mayası aslında simbionik bir hayat kollektifi, Lactobacillus hilgardi bakterileri ve saccharomyces pyriformis gibi maya kültürleri içeriyor ve sümüksü şeker şurubu görünümlü. Bu mantar yerine ekmek mayası,kefir ve laktik asit üreten bakterilerde sıkça kullanılıyor. Ancak bu geleneksel yöntemin dışında şeker su ve aroma ile yapılan karbondioksit ilaveli çakma ürünlerde bol miktarda mevcut. Orijinal adı Ginger Ale olan meşrubatın Ginger Beer adlı meşrubatla aslında pek farkı yok literatürde karıştırıldığını bile görmek mümkün. Ginger beer , ale e göre biraz daha sert ve zencefilden gelen baharın acısı daha fazla. Bizde bilinmeyen bu ürün zencefil üreten bir çok ülkede evlerde bile yapılıyor ve şifa niyetine tüketiliyor.

Hiç yorum yok: