16 Ekim 2008 Perşembe

Aletria - Tel Şehriye Tatlısı


Aletria Portekiz'in kuzeyinde sıkça yapılan bir tatlı, aslı esası Araplardan geçmiş (el irtiya). Portekizliler tel kadayıfı bilmediğinden yada Araplardan adam gibi öğrenemediklerinden olsa gerek tel şehriye kullanıyorlar, ama olsun değişik ve hoş bir tatlı üstelik kadayıf gibi kızartma derdi yok. Çok kolay olduğundan gözünüz kapalı yapabilirsiniz.
1 paket tel şehriye
6 yumurta
8 bardak süt
az biraz vanilya
1 çay kaşığı tuz
az biraz limon rendesi ve 1,5 fincan (iri olsun) şeker
Sütü kaynatırken içine limon rendesi,vanilyasal toz ve şekerin yarısını boca ediyorsunuz. Bir taraftanda tuz ve şekerin geri kalanıyla yumurtalar çırpılıyor. Çırpılmış yumurtaya azar azar meyane yapar gibi sütü ekleyip çırpmaya devam edin (burası dikkat ister yoksa eliniz de 6 yumurtadan oluşmuş tatlı bir omlet olsun istemiyorsanız tabii ki) kıvamı kremayı biraz geçince işlem bitmiş demektir. Tel şehriyeleri kaynayan süte atıp pişirdikten sonra meyaneyi azar azar pişmiş ve çorba durumunda olan şehriyeye karıştırarak ekleyin. Sıra bütün bu malzemeyi alacak bir kaba dökmeye ve tatlıyı soğutmaya geldi. Üzerine tarçın serpip soğuk olarak servis yaparsanız daha iyi olur.

Hiç yorum yok: