16 Ekim 2008 Perşembe

Arap Sucuğu Mirgez


Malum Kuzey Afrika bir zamanlar at yada deve koşturduğumuz kırsal arazilerin başında geliyordu. Bunca zaman konakladığımız bu coğrafya ya bizden kalan bir kaç anıdan biride sucuk yapımı. Genelde Arap mutfağında et saklama yöntemleri oldukça zayıftır ancak Tunus yada Cezayir de mirkes yada (telaffuzunuza göre) mirgez denilen sucuk yapılıyor. Bizim sucuklara göre koyun bağırsağı kullanıldığı için daha ince olan sucuklar genelde koyun etinden yapılıp kurutuluyor. Ancak artık sığır etide kullanılıyor ama deve etinden yapılanını hiç duymadım. Yapımı sırasında harcına harisa katılıyor, harisa islenmiş yada güneşte kurutulmuş kırmızı biber ezmesi, zaman zaman adamın iç organlarını yakacak kadar acı olabiliyor. Ayrıca kimyon ve sumak katılan mirkes yada mirgez taze olabildiği gibi güneştede kurutuluyor. Ancak bizim sucukların aksine çiğ yenmiyor mutlaka bir şekilde pişirmek lazım. Bir müddettir bu coğrafyadan bizim Almancılar gibi göç alan Fransa da mirkez artık çok bilindik hale gelmiş. Bir çok Paris kafesinde menülerde görmek mümkün. Tadı fena sayılmasa da bırakın mandayı bizim sıradan sığır sucuklarının yanında pekde ehven bir şey sayılmaz.

Hiç yorum yok: