3 Ekim 2008 Cuma

Blaand


Yüzyıllar öncesinde Vikinglerin ortalığı kasıp kavurduğu zamanlarda hayat onlar için pek kolay olmasa gerekti. Talandan dönerken etraflarında şöyle kafayı çekecek doğru dürüst yer kalmadığından kendi nevalelerini yanlarında taşımak zorundaydılar. Blaand o zamanlardan kalma bir alkollü içecek. Peyniraltı suyundan imal olduğundan atalarımızın kımızına benzeşiyor, kimbilir fikir kimden çıktı. Kuzey İskoçya'dan Romanya'ya hala yapılan bir içki olan blaand peynir yapılırken geriye kalan peyniraltı sularının meşe fıçılarda fermantasyonu ile elde ediliyor. Üzerine kaynar su dökerek haşlanan sudan son kalan yağlar ayrıştırıldıktan sonra işlem başlıyor. 19. yüzyılda Kuzey İskoçya'da yaygın içkiyi ahlaksızlık kabul eden Temperance hareketi sırasında bira ve whisky ortalıktan kaybolunca uzak mecralarda blaand yapımı artmış. Ancak 1930 larda sonra şehre göç ve peynir endüstrisinin çöküşü ile ortadan kalkan bu içkiyi Humphrey Errington adlı bir çiftçi yeniden canlandırmış. Gael dilinde zula manasına gelen Fallachan markasıyla piyasaya sürdüğü bu çiftlik işi içki şimdilerde pek makbul bir şekilde satılıyor. Hafif şampanya gibi köpüklü ve açık renkli Fallachan asidi düşük bir alkollü içki olup şarap ile aynı seviyede alkol içerdiğinden özellikle küflü peynirlerle (mavi peynirler) iyi gidiyormuş. Bizde oralardan gelecek bir hayırsever bulursak hükmümüzü vereceğiz.

Hiç yorum yok: