21 Ekim 2008 Salı

Burrito Dediğin Bir Küçük Sıpa

Şimdi büyük şehirlerin bir kısım yerlerinde görülmeye başlayan burritoları görünce kafa sallamaktan başka yapacak bir şey bulamıyorum. Burrito yani İspanyolca sıpa denilen dürümlere çok yabancı olduğumuzdan! herhalde bize bu çakma Meksika dürümlerini yeni bir şeymiş gibi basıyorlar. Çakma diyorum çünkü burrito her nekadar Meksika tortillasından esinlenme olsa da , aslı esası Kaliforniya veya Teksas'ın Tex-Mex Amerikan Meksika melez mutfağı. Az biraz yediğini seven bir Meksikalı burrito görünce patlıcan döneri (yok ama olsa öyle yapardık) görmüş Türk gibi kafa sallıyor. Burrito buğday unundan yapıldığı için dini imanı mısır unundan yapılan masa kullanan Meksika'ya ters. Zaten buğday oralarda pek yetişmez. Bu genel anlamıyla bir Amerikan etkileşmesi, siyaseti sevenler konuyu kültür emperyalizmine falan taşımasınlar, etkileşme o kadar. Bize Meksika yiyeceği olarak sunulması ise tam bir eşeklik, onca yenecek muhteşem yemeği olan bir kültür sıpayla sunulmaz. Burrito'nun ilk bilinen kaydı 1934 de Los Angeles deki El Cholo (hala ayakta ve hizmete devam ediyor) İspanyol Kafesi'nin menüsünde görülmüş. Sadece bir kısım buğday sever Meksikalı'nın tortilla diye yapıp yediği bu dürüm neden burrito olmuş bilen yok. Şimdilerde içine herkes tarafından her şey konulduğundan uzakdoğu versiyonu bile var. 1950 lerde kızartma yağı ile olan aşkı fazlalaşan ABD de dürümün bir de yağda kızarmış versiyonu var oda çimiçanga, Meksikalıların kafalarını ızdırapla salladıklarını görür gibi oluyorum.

Hiç yorum yok: