7 Ekim 2008 Salı

Cageri Gur

Şeker kamışı pancarın aksine çok eskiden beri şeker üretiminde kullanılıyor. Bilinen ilk kullanım yeri Hindistan, anlatılanlar doğru ise Makedonyalı İskender sabah akşam şeker kamışı şekeri cageri gur la tıkınırmış. Makedonya da tatlı namına sadece balın bulunduğu zamanlarda Hindistan halkı kaynattıkları şeker kamışından elde ettikleri şekerle binbir türlü tatlı yapmakla meşgul idiler. 4. yy da Gupta hanedanlığı sırasında pekmez gibi kıvamlı olan şekeri kristalize etmeyi başaran Hintliler o gün bu gündür dişhekimlerinin saygıyla andığı bir millet olarak tarihe geçtiler. Cageri/cageri gur/gul/gaur gibi Hindistanın yüzlerce dilinde değişik telaffuzlara maruz kalmış vede kaynak olarakda şeker kamışı bazı yerlerde hurma ve hindistancevizi ile değişmiş olsada cagerinin esas kaynağı şeker kamışı olarak kabul ediliyor. Bizim kullandığımız çamaşır suyuyla ağartılmış pancar şeker ile karşılaştırılamayacak kadar hoş bir tadı var. Adamın boğazını yakan endüstriyel şeker tadı yerine başka bir şeyler yiyorsunuz, üstelik sağlık için son derece faydalı bir çok bileşeni de içinde barindiriyor. Akciğer kanserine iyi geldiği söylenen cagerinin ayrıca şişmanlatmadığı söylensede bana pek inandırıcı gelmiyor. Yapımı bizim pekmez kaynatma işine pek benzediğinden ekteki linki meraklılarına tavsiye ederim.

Hiç yorum yok: