20 Ekim 2008 Pazartesi

Çekme Çay -Teh Tarik


Çekme çay Teh Tarik (Çince den geçtiği iddia ediliyor) Malezya,Singapur kıraathanelerinin demli çayı. Aslında çekme yerine dökme çay desek daha doğru olacak, zira kaynama noktasını aşan bir sıcaklıkta hazırlanan preparat, çaycının mahareti ile bir maşrapadan diğerine aktarılıyor, bu esnada yüzde elli show amaçlı bu harekat aktarma yapılan iki kap arasındaki dikey mesafenin arttırılması ve yerçekimi kuvveti nedeni ile optik olarak çay çekiliyormuş izlenimini yaratıyor, yani yanılsama. Diğer yüzde ellilik kısım ise aktarma sırasında likidin ortamı teşkil eden hava ile aktarılan kap içinde hareket esansında döküm noktasında köpüklenmesi. Yani anlayacağınız bir nevi el işi çaydan mamul kapuçino. Şimdi çayın Çin icadı olduğunu bildiğimizden isminin Çince olması bir garabet değil, Malezya ve Singapur ahalisinin fazla sayıda Çin menşeli olmasıdanda bu isim garabet değil, ancak işbu çay süt içerdiğinden Çin menşeli olması konusunda şüphelerim var. Zira çaycıların çoğu Hint kökenli ve Hindistanda çay süt ve şeker karıştırarak demlenir, soğuk kış sabahları Delhi tren istasyonu battaniye sarılı çay yudumlayan insanlarla kaynar.. Öyle bizde ki gibi tavşan kanı çay bulmak mümkün değil, gelelim Çinlilere, onlarda haşlama çay içtiğinden ve içine şeker (yeşil çay olsun diğer nevi olsun) katana garip baktıklarından bu iş Hint işi diye iddia ediyorum. Böyle düşünmemi gerektiren başka bir şeyde çay demlenirken bu işin condensed milk tabir edilen konserve suyu alınıp şaker ilave edilmiş bir nevi konsantre sütle yapılması. (Bazıları evoporated milk denilen malzemeyle bunu karıştırıyor, evo süte şeker ilave edilmez sadece suyu alındığından içindeki süt şekeri (laktoz) beher miktarda sıvıya düşen şeker artar tatlı hissi verir, ortada iki ayrı malzeme var karışmasın.). Hindistan da inek yenmese bile sütü sıkça kullanılır, peynir bile yapılır bizim lor oralarda paanir yada paynir diye bilinir. Ancak Malezya, Singapur gibi yerlerde süt geleneksel olarak Hint göçmenlerinin kullandığı bir malzemedir. İkiiii bahsedilen yerler eski Britanya sömürgesel, dominyon, koloni toprakları olup süt konsantre konserve olarak Britanyalılar tarafından bölgeye tanıtılmıştır (zira gittiklerinde süt bulamıyorlardı) bu nedenle hala bu yörelerde bu tip süt çokça kullanılır. Dolayısı ile bu Çin isimli çaylama yönteminin Hint işi olduğu konusunda ısrarlıyım. Gelelim çaya, bahsettiğimiz şekerli konsantre süt yüzünden bizde ki paşa çayını andırıyor ve içine zaman zaman katılan zencefille keskinleşiyor, Palandökende bir kış sabahı iyi gidebileceğine inansamda o tropik sıcakta hiç çekilecek bir şey değil.

Hiç yorum yok: