24 Ekim 2008 Cuma

Ekmek Birası


Ekmek birası aslında tarihi ta mezopotamya ya kadar uzanan bir alkollü içecek, zaman içinde adet Rusya ya kadar dayanmış. Bilindiği kadarı ile en az bin yıldır bir şekilde kuzey tarafımızda da içiliyor. Aslında işin esası birazda beslenme ile ilgili. Biraların kökeni alkolle keyiflenmekten çok, besinin az olduğu zamanlarda gıda takviyesi olarak biliniyor. Eh biraz da alkol olunca keyifli bir beslenme olduğu kesin. Kvas alkol oranı en fazla %2 olduğundan çoluk çocuk içilen bir tür fukara birası niteliğinde. Yaz ayları geldiğinde eski sovyet şehirlerinin mahalle aralarında tankerlerle satılıyor. Eline kavanoz,şişe kapan ahali bizim sokak sütçüsü alışverişi misali kvasını alıp evine koşturuyor. Kvas vodkanın aksine yazlık bir içecek olarak algılanmakla beraber kışında pek ala bulunuyor. Komünizm sonrası bir ara itibarını yitirsede Putin le milli duyguları tekrar kabaran Ruslar tekrar kvas içmeye başladılar. Piyasada artık kutu yada şişeli bir çok marka var, hatta bu milliyetçilik dalgası yüzünden cola karşıtı bir durumun simgesi bile olmuş vaziyette. Bir çok rus kvas için Rus kolası tanımını yapıyor, bu nede olsa alkollü içecek, nasıl kolalı içecek sınıfına girer diye bizim kafamızda soru işareti yaratsa da meseleye şaşmamak lazım e bin yıldır içilen bir şey netice itibarı ile hayatın bir parçası oluyor. Kvas aslen çavdar ekmeğinden yapılıyor evde de yapılan bir içki olduğundan içine her mutfakta ayrı bir şey giriyor, tabi herkesin bulunduğu coğrafyaya özgü bir hammaddesi veya tadlandırıcısı olması da son derece doğal. Arpa , buğday ,çavdar hatta yulaf bile kullanılıyor. Bütün iş mayalandırmaya dayanıyor, zaten kvas sözcük anlamıyla da maya demek, gerisi bir kaç günlük sabır.

Hiç yorum yok: