3 Ekim 2008 Cuma

Hararot


Hararot İngilizce arrowroot dan bozularak dilimize girmiş, orijinal ismi ile aru-aru (Karayipler'de mukim Arawak halkından) bilimsel adı maranta arundinacea adlı tropikal bir bitki. Yağmur ormansı iklimlerde yetişen hararot rizomları nişasta barındırıyor. Neredeyse dünyanın en saf nişastası olduğundan bizde zerde, pelte meraklıları tarafından aktarlardan alınıp kullanılıyor. Bitkinin rizomları neredeyse %25 nişasta içerdiğinden ekildiği bölgelerde sebze olarakda kullanılsa bizde satılan hali bildiğimiz nişasta. Hiç protein içermediğinden ve glutensiz olduğundan yaşlı ve bebek beslenmesinde oldukça yaygın olarak kullanıldığından önemli bir gıda sektörü hammaddesi olan hararot fazla yenildiğinde karın ağrısı yapabiliyor. Neyseki sizin üç beş kap zerdeniz bu miktara kafi değil. Son derece şeffaf bir jölesi olduğundan pelte için ideal, ancak fiyatı yüksek olduğundan sıkça patates nişastası ile karıştırılıyor. Farketmesi oldukça zor olduğundan çakma olup olmadığını anlamak için oldukça tecrübe sahibi olmak ve gerekirse aktarı dövebilmek gerekli. eski muhallebicilerin bazıları ararotu tercih ermesede iyi bilirler, bulursanız danışmadan geçmeyin.

Hiç yorum yok: