3 Ekim 2008 Cuma

Kalamansi


Kalamansi veya kalamondin (citrus microcarpa) filipinlere özgü narenciyelerden biri. Mini minicik misket limonuna benzeyen meyva oldukça ekşi ve çapları 2-3 cm i geçmiyor. Filipinler mutfağında çok kullanılıyor, içi deli gibi çekirdek dolu ve ufacık boyları ile suyu nasıl çıkartılıyor bilmiyorum ama heryerde sıkılmış kalamansi suyu bulmak mümkün. Öte yandan bir ilaç gibide kullanılan kalamondin veya kalamansi suyunu yüz çillerini ağartmak veya leke çıkartmak içinde kullanıyorlar. Ekşi olduğundan yemeklerde balık usaresi (patis) veya soya usaresi ile karıştırılıp ekşi/tuzlu tad vermek için kullanılıyor. Turşusuda yapılan kalamansi aynı zamanda balla hazırlanarak reçel yapılıyor. Bizde de Bodrum ve havalisinde şu aralar pazar dolaşırsanız bulursunuz, genelde barlara otellere satıyorlarmış, misket limonu yerine kullanıldığı söyleniyor, başka ne yapılıyor fazla malumatım yok zira banada hediye geldi, vodkaya basarak değerlendirmeyi düşünüyorum.

Hiç yorum yok: