7 Ekim 2008 Salı

Kalamay


Kalamay Filipin yerlilerinin (sazdan etekle dolaşanlardan bahsetmiyorum sadece Filipin halkı manasına kullanıyorum, aklınız fikriniz tamtam çalan insanlar) yöresel muhallebisi. Gluteni bol pirinç, şeker, hindistan cevizi sütü vs gibi malzemelerin kaynatılması ile yapılıyor. Pirinç unu yerine lapa kullanıldığından uzun bir işi var. Pirinç keki anlamına gelen kakanin (kanin yöresel dilde pirinç manasına geliyor oraya buraya çekmenin bir alemi yok) bizim muhallebi veya sütlü tatlılar gibi çok geniş bir yelpazeye işaret ediyor aslında. Dolaysı ile bir yığın türü,şekli, ve yöresel varyasyonları var bu yüzden tek bir tatlı olarak düşünmemek lazım. Ayrıca mor yam denilen (Dioscorea alata)bir tropikal kökten yapılan versiyonlarıda var. Bu kök eflatun (şimdilerde lila deniyor galiba) rengi verdiğinden tercih ediliyor, Filipinlilerin ube dediği mor yam la yapılan kalamay ise ube kalamay olarak adlandırılıyor.

Hiç yorum yok: