21 Ekim 2008 Salı

Karl Friedrich Von Rumohr


Şu Alman milletinin bir zamanlar aslında ne kadar faydalı ve iyi bir millet olduğunu maalesef sadece tarihe bakarak anlamak oldukça üzücü. Şimdilerde kebabları tıkınıp hayatlarını Türklerin verdiği vergilerden toplanan parayla işsizlik maaşı alıp Türk evlerini yakmakla geçinenlerden ne kadar farklılar. Çok değil yüzyıl önce Von Rumohr gibi sanat tarihçileri onlar gibi yapmıyordu, Türkleri tanımıyorduk gibi palavralar da sıkmıyorlardı. Von Rumohr 1785 de Reinhardsgrimma da doğmuş, 1843 de Dresden de vefat etmiş Alman yeniden doğuşunda önemli katkısı olan sanat tarihçilerinden biri olmakla kalmayıp modern sanat tarihininde babası. Aynı zamanda Carl-Friedrich adıylada tanınan yazarın birde Joseph König mahlası var.Üstadın 1822 de kaleme aldığı Geist der Kochkunst adlı eseri ise yemek sanatı üzerine yazılmış bir kitap. Kebap konusunda pasajların geçtiği gibi kendi tercihi olan şiş kebabı da bir güzel tarif ediyor. Onun en sevdiği ise Türk işi etlerin arasına defne, biberiye veya diğer otların konduğu, İspanyol yada levant soğanı dizilmiş olanları. Buyrun kibrit manyakları buradan yiyelim!

Hiç yorum yok: