13 Ekim 2008 Pazartesi

Keşiş Biraları


1098 yılında Robert Molesmo adlı bir zat Ordo Cisterciensium Strictoris Observantie adında bir tarikat kurarak Aziz Benedikt izinden giden dini gruplara bir tanesini daha ekler. Başlangıçta üstadlarının izinden aynen onu yaşadığı gibi yaşayarak giden tarikat zaman içinde eski zaman yaşantılarını yeni düzene pek uyduramayınca 1664 de uydukları kuralları biraz gevşeterek az biraz bugünkü hallerine gelirler. Bu değişikliğin gerçekleştiği mekan La Grande Trappe adlı manastır olduğundan tarikat üyeleri bugün bile Trappist olarak anılıyorlar. Keşişleri beyaz çuldan kıyafetleri olduğundan beyaz keşişler olarakda bilinen grup günümüzde dünyanın bir çok yerinde Roma Katolik kilisesinin bir uzantısı olarak varlıklarını sürdürüyorlar. Bu kadar tarih yeter şimdi gelelim esas konumuza, Aziz Benedikt keşişlerin tembelliğini hiç kabul etmediğinden ve de bu yüzden kuralları arasına " o keşiştir ki, ancak elinin eseriyle yaşarsa muteberdir" i eklediğinden bahsi geçen manastırların keşişleri de bağış yerine üretimi seçen bir grup haline gelmişler. Manastırlarında üretip sattıklarıyla kendi yağlarında kavrulan cemaatin en önemli gelir kapılarından biride bira üretimi olmuş. Ale tipi gazsız, doğal mayalandırılan biraları zaman içinde o kadar iyi hale gelmiş ki Westvleteren birası halen dünyanın en iyi birası kabul ediliyor. Din adamı olduklarından olsa gerek üç kağıda kaçmadan, tertibini bozmadan ürettikleri biralarını yıllardır aynı evsafta olduğu içenler tarafından söyleniyor. Chimay, Koeninghoeven, Westvleteren, Achelse Kluis, Rochefort, d'Orval ve Westmalle hali hazırda resmi olarak üretilen bira markaları. Geçmişte çakmaları piyasaya verildiğinden 1996 da Hollanda, Belçika ve Almanya'daki manastır bira üreticileri aralarında Trappist bira üreticileri derneğini kurarak isimlerini koruma altına almş bulunuyorlar. Birliğin kurallarına göre bir biranın Trappist bira olabilmesi için öncelikle manastırda ve keşişler tarafından üretilmesi, kazanılan paranın manastıra ve hayır işlerine harcanması ve en önemlisi konu hakkında her türlü kararın cemaate ait olması gerekiyor. Buna uyan manastırların biralarına Trappist logosu kullanma izini veriliyor(-e tabi trappist manastır olmada bir şart olsa gerek). Trappist biralarının en önemli özelliği doğal üretim ve şişede olgunlaşması, Westvleteren'den ve enteresan satış yöntemlerinden bahsetmiştim. En kısa zamanda diğer biralara da özellikle dokunacağız.

1 yorum:

beste dedi ki...

gectigimiz pazar trapist biralardan aldik ununu hakediyor:)