9 Ekim 2008 Perşembe

Kurtlu Peynir


Sardunya adası halkı en iyi İtalyanca'yı konuşmakla övünür, orasını bilemem ama iş peynire gelince sanırım dünyanın en rezil peynirini yiyorlar. Koyun peynirinden yapılan Peccorino Sardo (kendi aralarında fiore sardo yani Sardunya çiçeği-balkondakiyle karıştırmayın) aslında bizim kokulu kaşar tabir ettiğimiz cinsden. Ancak herhalde bu ağılsal koku yetmemiş olacak ki sardunya ahalisi bu peynirler olgunlaşınca üstlerine bir de peynir sineği olarak da bilinen piophila casei adlı sineğin larvalarını yerleştiriyorlar. Boyları 1 cm kadar olabilen kurtçuklar derhal altlarındaki peynire dalarak bir güzel besleniyorlar. Bu kurtçuklar aslında insan sağlığı için pek hoş yaratıklar sayılmazlar, mide asidine direndiklerinden vede ağızları olta gibi olduğundan sindirim sistemine bir güzel yerleşip bir yığın ciddi, hatta ölümcül tahribata sebeb oluyorlar ama bu bizim meselemiz değil. Gelelim peynire, bu güzel hayvancıkların peynirin yağlarını parçaladığı ve fermentasyonun da devam ettiğini belirten Sardunyalı'lar işlem sonunda ortaya çıkan kremamsı peynirselliğe lagrimo yani gözyaşı diyorlar. (burada bir not latince bu kelime lacrimosa dır hani iyi İtalyanca konuşuyorlardı?) Ve tabii atladıkları mesele şu, bu kremasal şey kurtların peyniri yedikten sonra geriye bıraktıkları herneyse o. Şimdi lagrimo nun yani gözyaşalarının kime ait olduğunun esas manasını anlamış olarak devam edelim. Denilene göre tadı Gorgonzola yı andırıyormuş ve adam olan Sardunyalı er kişi kurtları temizlemeden yermiş (Bu konu biraz enteresan, zira literatürde bu kurtların rahatsız edildiği zaman 10-20 santim yukarı zıpladığı yazıyor.) aksi çocukların işiymiş falan filan, tabi hemen ekliyorlar; ama kurtlar hareket etmiyorsa öldüler demektir bu yüzden peynir bu durumda atılırmış falan filan . Yiyenlerin kokusunu tarif etmekte zorlandığı bu peynir uzun süredir yasak, e bu durumda peynirin şöhretinin arttığı ve artık karaborsa olduğunu ilave etmek gerekmiyor herhalde.

Hiç yorum yok: