20 Ekim 2008 Pazartesi

La Mian Çin Malı Spagetti


Spagettiyi İtalyanlara Marco Polo nun öğrettiği söylenir. Ortalıkta dolaşan bir kaç versiyon Marco Polo seyahatnamesinin çoğunda yazılanların palavra ve hatta Marco Polo'nun bile varolup olmadığı tartışma konusuyken spagetti hakkında bahsedilenlerin doğru olma olasılığı çok yüksek. Malum zat, 13. yy da Çin'e yaptığı ziyaret ve Cengiz Han'ın torunu Kubilay Han'ın maiyetinde geçirdiği 17 yılın maceraları ile meşhurdur. La mian ta o zamanlardan beri özellikle Sincan ve Moğolistan'a yakın bölgelerde yapılagelmiş bir makarna türü. Bugün bile bir kısmı müslüman olmuş kökeni batıya dayanan Çinlilerin Hui adı verilen mutfaklarında mutlaka bulunuyor. Bizim makarna yeme şeklimizin aksine daha çok çorba içinde kullanılan La mian kurutulmadan taze yenir. Buğday unu ve su ile yapılan yumuşak hamur, elde çekerek, katlanarak uzatılır, her işlem sırasında hamur unlanarak çekilen tellerin birbirine yapışmaması sağlanır, bu iş tel şehriye boyutuna kadar da gider. Ancak genelde pişmiş makarnanın çapından fazla çekilmiyor. Taze piştiğinden çabucak olan lamianın ustaları çekiştirme işini de gösteriye dönüştürmüşler. Aslında bir iki denemeyle onlar kadar olmasa da sizde rahatlıkla bu işi başarabilirsiniz. Bütün mesele hamuru iyi yoğuruk akşamdan dolapta dinlendirme ve tekrar yoğurmaya dayanıyor, bu esnada hamurdaki gluten serbest kalarak hamura elastikiyet kazandırıyor. http://www.saturdaymarket.com/chinabreakfast/handnoodle.htm

Hiç yorum yok: