24 Ekim 2008 Cuma

Labada (Kuzu Kulağı Çorbası)-Schav


Labada ismini duymuş olabileceğiniz ama çoğumuzun hayatında bir defa bile yemeden terk-i dünya ettiği mebzul otlarımızdan biri. Arada sırada İstanbul da oturanlar yağmurlardan sonra oto yol kenarında ot yolan kadınları görüyordur, bu uzman toplayıcılar genellikle pazarlarda kolay kolay bulamadıkları özlem duydukları labada gibi otları arıyorlar. Labada rumex acetosa, aynı zamanda kuzukulağı, koca kuzu kulağı olarakda adlandırılıyor, Türk Dil Kurumuna göre ise resmi adı ekşikulak. Sulak yerlerde yetişen labada Rusya'da da favori bir ot, özellikle Aşkenaz yahudilerin zamanı geldiğinde sofralarından eksik etmedikleri Schav adlı bir çorbanın aslı esası. Enteresan bir şekilde soğuk içilen bu çorba dolaptan servis ediliyor, yapımı çok kolay ve iki versiyonu var. Yumurta meyaneli veya düz olanı, yumurta meyaneli olan dolaptan yeni çıkmış soğuk çorba gibi garip bir şey olacağından bize ters gelir, o yüzden sıcak veya soğuk meyanesizi şöyle yapılıyor.

1/2 kg labada
1 limon
1 soğan
yağ,tuz
5 Bardak su.
yoğurt veya ekşi krema
haşlanmış yumurta opsiyonel sadece poz olsun diye
meyane gerekirse de 2 yumurta sarısı:

yıkanan labadaların saplarını ayıklayıp, yaprakları ince doğradıktan sonra , çentilmiş soğanla yağda kavurun, üzerine soğuk suyu ilave edip kaynatın. Kaynama sırasında limon eklemeniz gerekecek, limon labadanın kekre tadını ekşiye dönüştürür. Bu işlemi bir defa yerine ağzınızın tadına göre azar azar yapmanızda fayda var. Tuzunu da ekledikten sonra sıcak veya soğuk yiyebilirsiniz. Ama bu çok sulu oldu dersenizde meyane eklemek gerekir, iki yumurta sarısını iyice çarpıp içine bir iki kaşık ılık çorba ekleyip sulandırın, sulanan yumurta sarılarını çorbaya ekleyip karıştırmaya devam edin, bu arada çorbanın altı tabiki az biraz açık olmalı ama kaynatmıyoruz. Bir kaç dakika sonra çorbanız servise hazır oldu hadi afiyet olsun, derdemez iyi de kardeşim zaten az bulunuyormuş meraklısı bulamazken biz nereden bulalım diyeceğinizi bildiğim için ıspanak da kullanabilirsiniz derim. Tabii limonu biraz fazladan eklemekte yarar var.

Hiç yorum yok: