20 Ekim 2008 Pazartesi

Locrio de Arenque


Dominik Cumhuriyeti enteresan bir yer, Karayiplerin ortasında Hispanyola adasının sol cenahı vuducuların merkezi, dünyanın en sefil ülkelerinden biri Fransızca kelam eden Haiti, tam ortadan sağ tarafı ise İspanyolca konuşan Dominik. Bir zamanlar bize barbekü adını bırakıp sonra Avrupalıların getirdiği bir alay hastalıkla yok olan Taino kızılderililerinin eski vatanı, karışık ırki durumu yüzünden kültürel bir karmaşaya da sahip. En has yemekleri bile kendi ülkelerinde bulunmayan malzemelerden yapılıyor daha ne diyelim. Locrio de arenque aslında bir nevi pilav eski yöneticileri İspanyollardan kalmış olsa gerek zira paellayı andırıyor. Ancak paella ne kadar taze malzeme gerektiriyorsa locrio da neredeyse tam tersi. Bu aslında sömürge yönetimi zamanında İspanyolların kölelere yemek olarak tuzda kurutulmuş morina -bacalao/bacalhu bastıkları zamandan kalmış gibi me geliyor. Kuzey İspanya'da ki balıkçıların ortaçağlardan beri taa Kanada sahillerine kadar gidip avladıkları morina balıkları tuzda kurutup Avrupaya getirdikleri biliniyor. Son derece bol ve ucuza gelen bu kurutulmuş protein sayesinde İberya denizcileri dünyayı dolaşıyor sömürgeler kurup bir yığın köle çalıştıran çiftlikler kurarken, kölelere de ucuz protein sağlıyorlardı. Gel zaman git zaman morina bitti ama ne Karayiplerin nede İberyalıların tuzlanmış morina alışkanlığı bitmedi. Yalnız Dominik de iş biraz değişik, nasıl olmuş ise olmuş morinanın yerini tütsülenmiş ringa almış. Baltık ve Kuzey denizinde çıkan bu balıkla ve ithal pirinçle Dominik ahalisi bir nevi hamsili pilav yaparak önemli günlerde bayram yemeği misali yiyorlar.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Incredible blog I loved reading your information

[url=http://partyopedia.com]birthday supplies[/url]