10 Ekim 2008 Cuma

Maş fasulyesi



Geçenlerde elime geçen birkaç kilo maş fasulyesine ne yapacağıma bir türlü kara veremedim. Elimi daldırıp çıkartıp oynamak masaj gibi iyi geliyor, bir taraftan da toplu tesbih çekmek gibi bir şey,gözlüklerimi takıp baktığımda aslında dörtköşe yastıklara benzediklerini farkettim, kenarları yuvarlacık olduğundan olsa gerek rutubet ağrısı çekenlere iyi bir oyuncak. Vigna Raidiata adlı bitkinin tohumları olan fasulyelerin yeşil kabukları çıkınca altında sarı taneleri kalıyor. Suda ıslatılınca elle ovuşturulunca kabukları rahatça çıkan bu taneleri ezen Koreliler tavada pişirip gözleme vari bir şeyler yapıyorlar. Oldukça besleyici olan maş fasulyesi bizde pek kullanılan bir şey değil. Bazen orda burada karşınıza çıkan fasulye filizlerini üretmek dışında bildiğim kadarıyla herhangi bir yemek yapılmıyor. Aslı esası Hindistan olan maş fasulyesi uzakdoğuda tatlılara bile giriyor, nişastasından eriştesi bile yapılan maş fasulyesi sıcak ve tropikal iklimlerde bolca yetişiyor. Maş fasulyesi bulursanız sizde zehirlenmeden filiz üretebilirsiniz, ıslak bir beze yerleştirdiğiniz fasulyelere günde 3-4 saat ışık tedavisi uygulayıp geri kalanında karanlıkta tutarsanız dört gün içinde nur topu gibi fasulye filizleriniz olur.

Hiç yorum yok: