13 Ekim 2008 Pazartesi

Natto


Yiyeceğin kıt olduğu eski zamanlarda Japon halkı sineğin yağını çıkartıp bu günlere natto gibi zımbırtıları yiyerek geldiğinden bu aralar herşeyin en iyisini yiyorlar. Ama gözü çıksın ki şu alışkanlıklarda bir yapıştı mı gitmiyor. Sana ne demek hakkınızı bir haftadır alınmamış yazlıkçı çöpü görüntüsü, kokusu ve kıvamına sahip bu nadide yiyeceği hele sıkça yendiği sabah kahvaltısında bir koklayana kadar saklayın. Natto yada nato soya fasulyesinden yapılıyor nato tipi küçük olanları mayalanması kolay olsun diye seçiliyor ve şişsinler diye suya bırakılıyor, efendim ardından bir güzel 6 -8 saat arası buharda pişirildikten sonra içine Bacillus subtilis natto isimli bakteri aşılanıyor ve mayalanmaya bırakılıyor. Eskiden haşlanmış fasulyeler samana sarılıp maylanmaya bırakılırmış, bu bakterilerde doğal olarak saman içinde pek bulunduğundan mayalanmanın esasını bu sarma sarmalama işlemi teşkil edermiş. Ancak günümüzde başka bakterilerin nato bakterilerine baskın çıkması ve dolayısı ile ölümcül zehirlenme riski yüzünden işbu hayvanat fenni metodla ekleniyor. Ve bu aşamadan sonra büyük bir hassasiyetle haşlanmış fasulyeler dinlenmeye çekiliyor. B. s. natto bakterileri bu sırada soya fasulyesindeki proteinleri ürettikleri sporların içerdiği peptidlerin enzimleriyle bir güzel dağıtarak vücuda faydalı amino asitlere dönüştürürken yazlıkçı çöpü, koku ve görüntüsü peydahlanıyor. Bu aşamadan sonra paketlenen natto veya nato daha sonra Japonya'ya giden zıpır eş dost tarafından al sana bak ne aldım diyerek konu hakkında hiçbir fikri olmayan saf ve temiz halkımıza sunuluyor.

Hiç yorum yok: