21 Ekim 2008 Salı

Paski Sir

Hırvatistan'ın Adriyatikte ki adalarından (sanki başka yerde adaları var) Pag adası 40.000 koyun barındıran yazın kavrulan, kışın ise denizin savurduğu tuzla donan şimdilerde turistik bir yer. Adaya bu kadar çamur attıktan sonra hakkını verelim, eski-Yugoslavya'nın en iyi peynirlerinden biri burada yapılıyor. Paski sir adı zaten Pag peyniri demek, sığır olmadığından bu 40.000 koyun'un sütlerinden imal edilen paynir az biraz kabuğu itibarı ile kaşarsal kimlikte olsada çok farklı bir peynir. Kıraç adanın tuz yemiş bitki örtüsüyle beslenen hayvanatın sütü bir kere ağır kokuyor, bu koku peynire de sinmiş. Üstelik oldukça fazladan tuzlandığı için yüksek tansiyonunuz varsa yandınız, ancak entersan tarafı sert kabuğun altında yumuşak bir peynir var, adamın ağzında dağılıyor, tuzu almak içinde yerliler peyniri zeytinyağında bekletiliyormuş, bizde beklettik hiç fena olmadı. Peynir adadaki hayvan sayısı sınırlı olduğundan belli miktarda üretilebiliniyor, fazlası yok o yüzden kıymetli bir peynir, meraklısı da çok fazla.

Hiç yorum yok: