20 Ekim 2008 Pazartesi

Roti


Şu insanoğlu birbirini yemek yerine sadece yemek yese aramızda ne kadar çok ortak yön olduğunu anlayacak ama boşa laf ettiğimin farkındayım. Mesela Hindistan ve Pakistana bakın nerdeyse birbirlerini yiyecekler ama gelin görünki ayrı diller ve dinler söz konusu bile olsa iş ekmeğe gelince, Urducadan tutun Bengalceye kadar sac ekmeğine hepsi roti diyor. Roti aslında bizim gözlemenin de yakın akrabası hemde umduğumuzdan çok yakın. Roti, mayasız buğday hamurundan yapılır, arada içine başka unlarda (nohut gibi) katılsa aslı esası buğdaydır. Genellikle elde açılan roti hamuru daha sonra tava adı verilen sac üzerinde pişirilir. Hangi din yada milletten olursa olsun Pakistan'dan Endonezya'ya kadar uzanan bir coğrafyanın en önemli yiyeceğidir. Roti genelde bizim gibi yenilen yemek yanında subasman vazifesi için kullanılsa da bazı yörelerde çatal kaşık adeti olmadığından adeta kepçe gibi de kullanılıyor. Batı Hint adaları gibi karayiplerde bile gastarbaytır Hintliler sayesinde popüler hale gelen roti aynı zamanda dürüm gibi de içi doldurularak yeniyor.

Hiç yorum yok: