16 Ekim 2008 Perşembe

Sambal ulek


Sambal Ulek acı severlerin kalemi uzakdoğu çeşnilerinin en dehşetlilerinden biri. Bazıları diş tabipleri tarafından anastezi maddesi olarak bile kullanılabilir. Esas menşe itibarı ile Endonezya olmasına rağmen, etrafına acısı gibi sirayet etmiş. Hatta orada kalmamış Endonezyanın eski sömürgeni Hollanda ya kadar uzanmış. Ana maddesi Lombok (mizah dergisiyle falan alakası yok) adı verilen İspanyolların Meksika'dan Filipinlere getirdiği acımaz acılıkta kırmızı biber. Ulek Endonezyada kapkacağa verilen bir isim olduğundan havanda dövülen bu sambal olmuş sambak ulek. Genellikle içine sadece tuz ve biraz şeker atılarak yapılıyor. Daha sonra yemeklerde kullanabilineceği gibi yandan acı takviyesi çeşni olarakda yeniyor. Evde sizde yapıp kaynananıza hediye edebilirsiniz. Dörtte bir kile acı kırmızı bibere birer tatlı kaşığı şeker ve tuz gerekiyor. Biberleri yağsız olarak tavada pişirip yumuşattıktan sonra ufak doğrayıp havanda ezin alın size sambal ulek.

Hiç yorum yok: