20 Ekim 2008 Pazartesi

Saraybosna Milföyü Krempita


Yolunuz Bosna'ya düşerse yemeğinizi krempita yemeden sonlandırmayın, yoksa bu enfes tatlıyı kaçırırsınız. Hernekadar oralara mal omuş ise de geçmişi Macaristan'ın Segedinine oradan Viyanaya oradan da Avusturya Macaristan İmparatorluğu sırasında Bosna'ya gelen krempita bir nevi milföy yada napolyon tatlısı. Hırvatlar ve Sırplar arasında da çok sevilen bu tatlıyı Boşnaklar bir başka yapıyorlar.
Altı ve üstü zaman zaman baklavalık yufka, zaman zaman milföy hamuru ile yapılan krempitanın dolgu malzemesi ise milföyün aynısı. Yalnız zaman zaman jelatin katarak yoğunluğunu sabitliyorlar. Şeçer (şeker), brasna (un) ve jaja (yumurta) dan mamul krempita yapıldıktan sonra en az bir gece bekletilip demlendirilmek zorunda.

Hiç yorum yok: