16 Ekim 2008 Perşembe

Soya Sütü


Genelde vejetaryenlerin benim gibi et yiyenlere bakışını ve etoburları canavar göstermelerinden sıkıldığım için takıldıkları gıdalardan hep uzak durmuşumdur. Ancak soya sütü gibi ürünlerin sadece onlara ait olmadığını bildiğimden bahsetmekte sakınca görmüyorum. Özellikle alerjilerin çığ gibi arttığı günümüzde soya sütü gibi ürünler iyi bir alternatif oluyor, yoksa süt geviş getirenlerden gelir bu kadar! Laktoz alerjisi olup yada casein e karşı aşırı duyarlı olanların süt niyetine rahatlıkla kullanabileceği soya sütü çocuklara pek uygun değil, süte karşı tıbbi bir sorunları yoksa süt içmeleri daha faydalı. Soya sütü aynı zamanda tofu adı verilen et yerine kullanılabilecek peynirinde hammaddesi ama bu mesele uzun sonraya bırakalım. Efendim soya sütünün diğer yararları arasında sperm sayısının düşmesini de ekleyip nasıl hazırlandığına geçelim. Bir kilo soya fasulyesini yıkadıktan sonra 5-6 saat suda bekletip şişirmek gerekiyor, bu sırada soya fas.nin içinde bazı kimyevi harekat başladığından süre önemli. Daha sonra süzülen şişik fasulyeleri blenderden geçirmek gerekiyor bu esnada her bir kullanılan kilo fasulyeye 10 kat su eklemek şart. Elinize cıvık şap çimentosu gibi bir malzeme kalacak, bunu 15-20 dakika boyunca kaynatmak gerekiyor. Daha sonra elinizin yanmayacağı bir ısıya düşünce bu bulamacı müslin bir tülbentten geçirmeniz lazım. Soya sütünüz hazır olmuştur, ancak bu haldeyken köpüklendiği için süzülmüş sütü bir taşım daha kaynatırsanız işiniz biter. Berlin de teyzeniz varsa oralarda bu işi yapan mutfak aletleri var cimrilik etmesin gelirken bir tane getirsin.

Hiç yorum yok: