16 Ekim 2008 Perşembe

Tavuk Ciğeri

Tavuk ciğeri şu aralar diğer dört ayaklıların karaciğerleriyle karşılaştırıldığında neredeyse bedavaya geliyor. Mangal dı falndı filandı derken bolca kullanıyorum. Hele ezmesi muteşem oluyor, ancak tavuk eti denilince zaten çok dikkatliyimdir hele içinden geldiğinden tavuk ciğeri hazırlarken hijyen durumlarına çok fazla dikkat gerekiyor. Kampilobakter adlı hayvanat grubu tavuk ciğerinde bulunması çok muhtemel bakterilerden, dikkat edilmezse rahatlıkla kampilobakteriyoz a yol açacağından vede hastalığın sadece doktor ve eczacılara yaradığı düşünüldüğünde önlem almakta fayda vardır diyorum. Bu yüzden aman içi kurur falan diye az pişirmemekte fayda var zira ciğerin içindeki ısıyı 70 C ye çıkaramazsanız bakterilere bu kış günü sıcak terapisi uygulamış olursunuz. İşin mantıklısı gıda termometresiyle içini ölçmek ama sanırım bu ülkede evlerde bulunan gıda termometrelerinin toplamı bir futbol takımı etmez. O yüzden iyice pişirmekte fayda var. Ayrıca ayrı bir yerde tutmak kullandığınız herşeyi adam gibi deterjanla yıkayıp iyice kurulamak şart. Benden söylemesi, bahsettiğim hastalık hiç hoş değil, bir yakalanırsanız sindirim sisteminizin iniş takımlarına yapacağı ciddi hasar bir yana yatağınızı tuvalete taşımaktan işe başlarsınız ona göre.

Hiç yorum yok: