6 Ekim 2008 Pazartesi

Vindalu İki Kere Yakan Hint Yemeği


Bilindiğinin aksine her Hint yemeği zehir zemberek değildir, baharatlıdır, şudur budur ama bu kadar acı değildir. Ancak özellikle Hint asıllıların yaşadığı batı memleketlerindeki Hint lokantalarında Vindaloo/vindalu adıyla geçen bir yerken yakan, bir de ertesi gün adamı felç eden bir yemek söz konusu. Aslında vindalu son derece masumane ve edepli bir yemek olarak hayatına başlamış. Pek az bilindiği üzre Hindistanın batısında Goa adlı kıyı kenti 1961 e kadar 4 buçuk yüzyıl Portekiz kolonisi olarak durmuşidi. İber mutfağını bilenlerin escabeche/ceviche diye tanıdıkları bir yemek türü vardır, bizdeki zeytinyağlı gibi önceden yapılıp bekletilir. Vindalu nun esasıda böyle bir şey, tropikal sıcakta kestikleri domuz eti bozulmasın diye Portekiz'den aylarca tahta fıçılarda sallana sallana gelen gelen sirkeye dönmüş şaraba ve kokusu gitsin diye sarımsaya yatırdıkları etlerden yapılan bu yemeğin adı da zaten oradan geliyor. Vinho de alho yani sarımsak şarabı. Zaman içinde olmuş vindalu yada vindaloo. Şimdi alu Hintçe de patates manasına geldiğinden durumu karıştıranlar varsa da bu işin aslı Protekizceden gelme. Hala Goa da yaşayan katoliklerin favori yemeklerinden biri, müslüman ve hindular ise domuz yemediğinden koyun,tavuk sebze kullanarak yapıyorlar. Ancak işin aslı sadece domuz, şarap ve bol sarımsağa dayanıyor. Tabii ki zaman içinde işin içine baharatlar girmiş ve yemek yöresel olarka çok farketmiş. Yanlız nasıl olmuşta batıya adamın dudağını uçuklatan acılıkta varmış pek bilinmiyor. Bir şahsi tahmin olarak Bangladeşli leri görmek mümkün, zira uzun yıllar batıdaki birçok Hint lokantasının aşçı veya sahipleri hep Bangladeşliydi, belkide sattıkları ucuz etin tadını karartmak için bastıkları ekstra baharattan kaynaklanıyordur.

Hiç yorum yok: