12 Kasım 2008 Çarşamba

Akasya Balı


Malum balın özelliği arının cinsinden çok arının ziyaret ettiği bitkilerin özelliklerin geliyor. Arı ne yerse onu kullanacağından balın renginden tutun da aromasına kadar herşey buna bağlı. Bu nedenle genellikle bal satılırken bir nev-i menşe şehadetnamesi niteliğinde hangi bitkiden elde edildiği söylenerek balın cinside ifşa edilir, işte çam balıdır, ıhlamur balıdır vesairedir şeklinde. Akasya balı bu nedenle arının akasyadan beslenmesiyle yaptığı baldır, diğer balların aksine oda sıcaklığında akar halde kalabilir. Viskozitesi düşük akasya balı kolay kolay donmaz, amber renkli ve hafif bir baldır. Akasya ağacını çoğu şehirli olarak bilmesekte 600 den fazla türü olan fasulyegillerden gelme bu ağaç ülkemizde özellikle Trabzon'dan Artvin'e uzanan Doğu Karadeniz şeridinde oldukça yaygın. Genellikle nisan-mayıs aylarında çiçek açtığından ve en çok şeker içeren arı besinlerinden biri olduğundan bu zamanlara bu yörede ki arıcılar tarafından arı bayramı olarak adlandırılır, dolayısı ile mevsimi de bu zamanlara düşer. Piyasa da akasya balı diye satılanların çoğunu denedim eş dostun oradan getirdiği ile yakından uzaktan alakası yok, ancak tadı bambaşka bu balı elde etmek öyle kolay değil maalesef. En iyisi Doğu Karadenizli bir arıcıyı bulmanız, zira bal onların elinden çıktığı an balın kalitesine nedense bir şeyler oluyor.

Hiç yorum yok: