12 Kasım 2008 Çarşamba

Kapuska


Kış günlerinin hele acılısı olursa ilahi yemeklerinden olan kapuska taze ekmek tüketimimin baş sorumlularınden biridir. Aslen Doğu Avrupa kökenli olan bu yemeğin adı da Polonya'dan Rusya'ya uzanan coğrafyada lahanaya verilen ad olan kapusta/kapuska kelimesinden geliyor. Bu kadar geniş bir coğrafyada da tabiiki yapılışı konusunda çok farklılık göstereceğinide tahmin etmek zor değil. Genellikle bizdekinin aksine kapuska kuzeyimiz ve kuzey batımızda lahana turşusundan yapılıyor. Her yöreye özgü kış günü mutfakta yada kilerde bulunabilecek yada ele gelecek ve insanı besleyebilecek bir çok malzeme içine girebildiği gibi son derece yalında olabiliyor. Bazen bir çorba kıvamında olabiliyor bazende neredeyse papara. Kimi yerlerde etsiz asla pişmediği gibi kimi yerde patatessiz olmuyor. Ancak şurası gerçek ki kapuska din/dil ve ırk ayrımı olmaksızın milyonlarca insanın kış favorisi, yapmasıda kolay yeter ki yanında taze ekmek olsun.

Hiç yorum yok: